EcoBlik (zioła)
-
EcoBlik BABKA SZEROKOLISTNA Herbatka ziołowa (Plantago Major)
Babka szerokolistna występuje na terenach europejskich oraz w Azji Północnej i Środkowej. Zbieramy ją od maja do września. Zioło nazywane jest również babką pospolitą, zwyczajną, szeroką, wielką, a także podróżnikiem. Ma przyjemny słodkawy smak. Ma kojący wpływ na drogi oddechowe. Ułatwia oddychanie.
60 g.
-
EcoBlik BEZ CZARNY KWIAT Herbatka ziołowa (Sambucus Nigra L.)
Bez czarny to szeroko rozprzestrzeniona w Europie oraz w Polsce roślina. Jest popularną rośliną stosowaną w celach leczniczych od wieków. W medycynie ludowej bez czarny wykorzystywany był do leczenia oparzeń, napotnie, moczopędnie, przeciwgorączkowo, przeciwbólowo, odtruwająco, jego kwiaty do pobudzenia laktacji u kobiet w ciąży. Bez czarny wspomaga pocenie się przy gorączce, wspiera układ odpornościowy, pomaga łagodzić kaszel i objawy przeziębienia a takze przyczynia się do poprawy krążenia krwi.
50 g.
-
EcoBlik BODZISZEK Herbatka ziołowa (Geranium Robertianum)
Bodziszek to niezwykle rozpowszechniona roślina. Występuje w Azji, Afryce Północnej i Europie, w tym w Polsce. Ma nie tylko szeroki zasięg występowania, ale także liczne odmiany. Przyjmuje się, że jest ich kilkaset, a niektóre z nich uprawia się dla walorów ozdobnych. Zbiorów zioła dokonujemy latem. Pomaga w utrzymaniu dobrych stosunków seksualnych.
50 g.
-
EcoBlik CZYSTEK EKOLOGICZNY Herbatka ziołowa (Cistus Incanus)
Czystek ekologiczny jest idealny do popijania zamiast zwykłej herbaty. Zawiera naturalnie występujące przeciwutleniacze. Pomaga chronić komórki i tkanki przed utlenianiem.
100 g.
-
EcoBlik DZIURAWIEC Herbatka ziołowa (Hypericum Perforatum)
Dziurawiec zwyczajny to roślina szeroko rozpowszechniona na świecie. Występuje naturalnie na terenach północnoafrykańskich, zachodnioazjatyckich, południowoamerykańskich oraz europejskich. W Polsce jest pospolita, rośnie przeważnie w miejscach dobrze nasłonecznionych. Dziurawiec zbieramy na początku kwietnia. Jego nazwa pochodzi od pęcherzyków z olejkami eterycznymi, które przypominają dziurki, kiedy spojrzy się na nie pod światło. Jednak dziurawiec znany jest także jako ziele świętojańskie lub Dzwonki Panny Marii. Dziurawiec zwyczajny wspiera trawienie, przyczynia się do funkcjonowania przewodu pokarmowego, pomaga w normalnej produkcji żółci i zwiększa przepływ żółci a także przyczynia się do równowagi emocjonalnej i ogólnego samopoczucia. Przyczynia się również do optymalnego relaksu.
100 g.
-
EcoBlik GŁÓG OWOC Herbatka ziołowa (Crataegus Monogyna Jacq.)
Głóg to krzew osiągający wysokość 2 metrów, który w maju i czerwcu zachwyca wyglądem oraz zapachem swoich białych, czerwonych i bladoróżowych kwiatów. Głóg w medycynie ludowej oraz każdego miłośnika ziołolecznictwa jest bardzo doceniany. Pięknie wygląda, zarówno kiedy kwitnie, jak i jesienią, a do tego daje szereg korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia. Wspiera niemal cały organizm, a także poprawia urodę. Niegdyś symbol miłości i zdrowia, teraz nieco zapomniany, głóg znów powinien wrócić na nasze stoły, ponieważ wpływa na pracę jednego z najważniejszych organów naszego organizmu – serca. Głóg jednoszyjkowy wspiera układ krążenia, odpręża i doskonale uspokaja.
100 g.
-
EcoBlik JEMIOŁA Herbatka ziołowa (Viscum L.)
Jemioła to zielony kulisty, pasożytniczy krzew, który rośnie na konarach i pniach drzew. Tradycyjnie kojarzy się z wieszaną pod sufitem ozdobą świąteczną, pod którą trzeba się pocałować, natomiast warto też poznać i wykorzystać lecznicze właściwości jemioły pospolitej. Od najdawniejszych czasów uważana była za roślinę wyjątkową i wykorzystywano ją przy wielu dolegliwościach. Obecnie stosuje się ją głównie w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Jemioła pospolita wspomaga układu krążenia (obniżając ciśnienie),pomaga utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi, wspomaga łagodzić bóle zapalne także wspiera układ odpornościowy.
100 g.
-
EcoBlik KOCANKA KWIAT Herbatka ziołowa (Helichrysi Inflorescentia)
Kocanka występuje na terenie większości krajów Europy oraz na Syberii. W Polsce możemy spotkać ją na wydmach, nieużytkach, czasami również w lasach. Lubi glebę piaszczystą i suchą. Kwitnie od lipca do października. Kwiatostany rośliny układają się w koszyczki i charakteryzują żółto-pomarańczową barwą. Kocanka ma korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego.
50 g.
-
EcoBlik KOPER WŁOSKI OWOC Herbatka ziołowa (Foeniculum Vulgare Mill.)
Koper włoski, zwany również jako fenkuł włoski, koper słodki – gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych. Swoim właściwościom leczniczym już dawno znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej. W starożytnej Grecji i Rzymie stosowano go przeciw kolkom, bólom głowy i w chorobach skóry. Podobno gladiatorzy tuż przed walką nacierali swoje mięśnie wyciągiem z nasion fenkułu, gdyż wierzyli w ich wzmacniające działanie. W medycynie ludowej koper włoski wykorzystywany jest za działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwskurczowe, uspokajające i wykrztuśne. Koper włoski działa wiatropędnie, pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego, jest więc świetnym remedium na problemy z trawieniem. Napar z kopru włoskiego podawany jest też niemowlętom cierpiącym z powodu bolesnych kolek. Zawarte w koprze włoskim substancje mają właściwości rozkurczowe i przeciwbólowe i świetnie złagodzą ból brzucha. Koper włoski wspomaga apetyt i trawienie, wspiera zdrowie przewodu pokarmowego a także pomaga w utrzymaniu komfortowego cyklu miesiączkowego. Poza tym wspomaga produkcje mleka matki oraz ma kojący i przyjemny wpływ na gardła.
100 g.