EcoBlik (zioła)
-
EcoBlik BEZ CZARNY KWIAT Herbatka ziołowa (Sambucus Nigra L.)
Bez czarny to szeroko rozprzestrzeniona w Europie oraz w Polsce roślina. Jest popularną rośliną stosowaną w celach leczniczych od wieków. W medycynie ludowej bez czarny wykorzystywany był do leczenia oparzeń, napotnie, moczopędnie, przeciwgorączkowo, przeciwbólowo, odtruwająco, jego kwiaty do pobudzenia laktacji u kobiet w ciąży. Bez czarny wspomaga pocenie się przy gorączce, wspiera układ odpornościowy, pomaga łagodzić kaszel i objawy przeziębienia a takze przyczynia się do poprawy krążenia krwi.
50 g.
-
EcoBlik DZIURAWIEC Herbatka ziołowa (Hypericum Perforatum)
Dziurawiec zwyczajny to roślina szeroko rozpowszechniona na świecie. Występuje naturalnie na terenach północnoafrykańskich, zachodnioazjatyckich, południowoamerykańskich oraz europejskich. W Polsce jest pospolita, rośnie przeważnie w miejscach dobrze nasłonecznionych. Dziurawiec zbieramy na początku kwietnia. Jego nazwa pochodzi od pęcherzyków z olejkami eterycznymi, które przypominają dziurki, kiedy spojrzy się na nie pod światło. Jednak dziurawiec znany jest także jako ziele świętojańskie lub Dzwonki Panny Marii. Dziurawiec zwyczajny wspiera trawienie, przyczynia się do funkcjonowania przewodu pokarmowego, pomaga w normalnej produkcji żółci i zwiększa przepływ żółci a także przyczynia się do równowagi emocjonalnej i ogólnego samopoczucia. Przyczynia się również do optymalnego relaksu.
100 g.
-
EcoBlik GŁÓG OWOC Herbatka ziołowa (Crataegus Monogyna Jacq.)
Głóg to krzew osiągający wysokość 2 metrów, który w maju i czerwcu zachwyca wyglądem oraz zapachem swoich białych, czerwonych i bladoróżowych kwiatów. Głóg w medycynie ludowej oraz każdego miłośnika ziołolecznictwa jest bardzo doceniany. Pięknie wygląda, zarówno kiedy kwitnie, jak i jesienią, a do tego daje szereg korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia. Wspiera niemal cały organizm, a także poprawia urodę. Niegdyś symbol miłości i zdrowia, teraz nieco zapomniany, głóg znów powinien wrócić na nasze stoły, ponieważ wpływa na pracę jednego z najważniejszych organów naszego organizmu – serca. Głóg jednoszyjkowy wspiera układ krążenia, odpręża i doskonale uspokaja.
100 g.
-
EcoBlik JEMIOŁA Herbatka ziołowa (Viscum L.)
Jemioła to zielony kulisty, pasożytniczy krzew, który rośnie na konarach i pniach drzew. Tradycyjnie kojarzy się z wieszaną pod sufitem ozdobą świąteczną, pod którą trzeba się pocałować, natomiast warto też poznać i wykorzystać lecznicze właściwości jemioły pospolitej. Od najdawniejszych czasów uważana była za roślinę wyjątkową i wykorzystywano ją przy wielu dolegliwościach. Obecnie stosuje się ją głównie w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Jemioła pospolita wspomaga układu krążenia (obniżając ciśnienie),pomaga utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi, wspomaga łagodzić bóle zapalne także wspiera układ odpornościowy.
100 g.
DATA PRZYDATNOŚCI : 03.2024
-
EcoBlik KOCANKA KWIAT Herbatka ziołowa (Helichrysi Inflorescentia)
Kocanka występuje na terenie większości krajów Europy oraz na Syberii. W Polsce możemy spotkać ją na wydmach, nieużytkach, czasami również w lasach. Lubi glebę piaszczystą i suchą. Kwitnie od lipca do października. Kwiatostany rośliny układają się w koszyczki i charakteryzują żółto-pomarańczową barwą. Kocanka ma korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego.
50 g.
-
EcoBlik KOZŁEK LEKARSKI Herbatka ziołowa (Valeriana Officinalis)
Kozłek lekarski rośnie w Europie, Azji, Ameryce Północnej. W Polsce jest bardzo popularny, występuje pospolicie, ale może być także uprawiany. Najczęściej możemy go spotkać na terenach wilgotnych, w okolicach rzek, potoków oraz na podmokłych łąkach. Czasami porasta również tereny suche. Kwitnie od czerwca do sierpnia, a jego kwiaty wydzielają przyjemny, słodkawy zapach. Do surowców kozłka lekarskiego należą kłącza oraz korzeń. Zawierają cenne składniki, w tym kwas walerenowy. Zwyczajowo nazywa się kozłka walerianą. Kozłek lekarski, zarówno przez medycynę ludową, jak i konwencjonalną, wykorzystywany jest przede wszystkim jako środek uspokajający. Stosuje się go w celu złagodzenia pobudzenia nerwowego, zdenerwowania, lęków, trudności z zasypianiem, drżenia rąk, problemów z koncentracją. Sprawdzi się zawsze tam, gdzie powodem rozdrażnienia lub roztargnienia jest stres. Choć kozłek stał się popularny i chętnie wykorzystywany ze względu na swoje działanie uspokajające, to nie można zapominać o innych jego zaletach. Zioło ma właściwości rozkurczające, stąd pomoże na problemy z żołądkiem oraz podczas miesiączkowania, łagodząc ból brzucha.
100 g.
-
EcoBlik KURDYBANEK BLUSZCZYK Herbatka ziołowa (Glechoma Hederacea)
Kurdybanek bluszczyk to zioło szeroko znane w Europie. Występuje na większości jej terenów, a w Polsce klasyfikuje się go jako roślinę pospolitą, rosnącą najczęściej w lasach i na przydrożach. Kurdybanek jest miododajny, zbieramy go od kwietnia do czerwca. Doskonały jako przyprawa do dań lub ziołowy napar.
60 g.
-
EcoBlik MNISZEK KWIAT Herbatka ziołowa (Flos Taraxaci)
Mniszek lekarski to jedno z najbardziej rozpoznawalnych ziół w Polsce, na terenie naszego kraju uznawany za roślinę pospolitą. Występuje również niemal w całej Europie, Północnej Afryce oraz części Azji. Zwyczajowo nazywany mleczem, mniszek tak naprawdę miał wiele innych regionalnych i ludowych nazw. To roślina jadalna, miododajna i pastewna. Mniszek lekarski przyczynia się do funkcjonowania przewodu pokarmowego; pomaga w fizjologicznej równowadze pH w żołądku; pobudza trawienie.
40 g.
-
EcoBlik POKRZYWA Herbatka ziołowa (Urtica Dioica)
Ziele pokrzywy zbieramy od czerwca do września. Występuje w strefie umiarkowanej Azji, w obu Amerykach (poza strefami tropikalnymi), Afryce Północnej oraz w Europie. W Polsce jest natomiast rośliną pospolitą. Lubi miejsca wilgotne, dlatego często rośnie gdzieś w lasach lub zaroślach. Pokrzywa zwyczajna wspomaga witalność organizmu; wspomaga układ odpornościowy; zawiera składnik mineralny (żelazo) i zmniejsza anemie; pomaga utrzymać zdrowie serca; wspomaga krążenie żylne. Świetnie smakuje jako herbatka ziołowa. Szeroko używana także do gotowania – stanowi bogate źródło witamin i minerałów, a włókna łodyg stosuje się do wyrobu lin.
40 g.