osavi LIPOSOMALNA witamina C 1000 mg (120 szt.)
Na stanie:
Czas dostępności: Dostępny od ręki
Cena jednostkowa: 0.9167 PLN / szt.
Numer katalogowy: 922262
Indeks/kod produktu: 5904139922262
Waga: 0.15 kg
Wymiar: 120 szt.
Producent: Osavi
Opis produktu osavi LIPOSOMALNA witamina C 1000 mg (120 szt.)
OSAVI LIPOSOMALNA WITAMINA C 1000 mg
Suplement diety Osavi w postaci kapsułki twardej zawierającej liposomalną witaminę C (Liposovit-C). Forma liposomalna jest łagodna dla żołądka i lepiej przyswajana przez organizm. Spożywanie witaminy C jest jednym z filarów dbania o odporność, syntezę kolagenu niezbędnego dla zdrowia skóry, włosów, paznokci, kości, zębów, mięśni, naczyń krwionośnych oraz wspomagania każdej komórki Twojego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina C należy do egzogennych substancji, a więc takich, które musimy dostarczyć organizmowi drogą pokarmową, ponieważ sam nie jest w stanie ich wytworzyć.
Witamina C uczestniczy w wielu istotnych procesach w organizmie. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Dzięki właściwościom silnie antyoksydacyjnym i redukującym chroni komórki, w tym komórki układu odpornościowego przed reaktywnymi formami tlenu (ROS), tym samym wspierając funkcje odpornościowe. Witamina C pomaga również w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, skóry i zębów. Obecność tej witaminy jest również niezbędna dla prawidłowego metabolizmu energetycznego. Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pełniąc rolę kofaktora zwiększa przyswajanie żelaza, co jest szczególnie istotne u osób stosujących dietę roślinną, ponieważ żelazo niehemowe pochodzące ze źródeł roślinnych charakteryzuje się niższą efektywnością wchłaniania w porównaniu do żelaza pochodzenia zwierzęcego.
Witaminę C znajdziemy przede wszystkim w owocach i warzywach, a do jednych z najbogatszych jej źródeł należy: owoc dzikiej róży, czarna porzeczka, czerwona papryka i natka pietruszki. Obróbka termiczna, czyli np. blanszowanie, długie gotowanie może powodować znaczne straty witaminy C, dlatego najlepiej powinniśmy dostarczać ją z produktów niepoddanych lub o niskim stopniu przetworzeniu. Zapotrzebowanie na witaminę C jest zależne od płci, wieku i stanu fizjologicznego. Oprócz czynników chorobowych, zapotrzebowanie wzrasta u osób żyjących w stresie, a także osób aktywnych fizycznie.
SKŁAD: Liposovit-C (kwas L-askorbinowy, maltodekstryna, nośnik: glicerol, emulgator: fosfolipidy z lecytyny słonecznikowej), otoczka (hydroksypropylometyloceluloza).
SPOSÓB UŻYCIA: Połknij kapsułkę popijając wodą. Sugerujemy przyjmować 1 kapsułkę dwa razy dziennie, po posiłku.