Aliness KOLAGEN RYBI 5 g PLUS
Na stanie:
Czas dostępności: Dostępny od ręki
Cena jednostkowa: 0.31 PLN / g.
Numer katalogowy: 583397
Indeks/kod produktu: 5903242583971
Waga: 0.15 kg
Wymiar: 157.5 g..
Producent: Aliness
Opis produktu Aliness KOLAGEN RYBI 5 g PLUS
ALINESS KOLAGEN RYBI
Preparat Aliness w swoim składzie zawiera hydrolizowany kolagen z ryb, metylosulfonylometan (optiMSM), Witamina C Quali-C (kwas L-askorbinowy). Kolagen jest jednym z najważniejszych i najbardziej skomplikowanych polimerów naturalnych. Charakterystyczną cechą wszystkich białek kolagenowych jest makrocząsteczka o strukturze prawoskrętnej superhelisy powstającej przez nawijanie 3 pojedynczych, lewoskrętnych łańcuchów polipeptydowych, z których każdy zawiera około 1000 aminokwasów.
Kolagen jest głównym składnikiem macierzy zewnątrzkomórkowej, występuje praktycznie we wszystkich tkankach organizmu ( skóra, ścięgna, chrząstka, kości, zęby, ściany naczyń krwionośnych, błony wewnątrzustrojowe) zapewniając im odporność na rozciąganie. Oprócz roli biomechanicznej, kolagen, wchodząc w interakcje ze specyficznymi receptorami, wpływa na procesy adhezji, różnicowania, wzrostu i przeżywalności komórek. Odgrywa ważną rolę w rozwoju narządów, naprawie tkanek oraz procesie gojenia ran. Jako biologiczny polimer kolagen jest nieustannie syntetyzowany i degradowany w przestrzeni międzykomórkowej. W młodym i zdrowym organizmie kolagen podlega regularnej wymianie (ok. 3 kg na rok) i systematycznej odbudowie. W syntezie włókien kolagenowych biorą udział m.in. estrogeny, insulina oraz hormony tarczycy, korzystnie wpływa również dostępność witaminy C.
Dotychczas udało się wyizolować i opisać 29 typów kolagenów charakteryzujących się odmienną strukturą, funkcją oraz występowaniem w organizmie. Szacuje się, że około 90% kolagenu w ludzkim organizmie stanowi kolagen typu I, popularne są również typy II i III. Kolagen typu I występuje w skórze, kościach, ścięgnach, więzadłach i rogówce. Połączenie (oplecenie) włókien kolagenowych typu I kolagenem typu III nadaje tkankom elastyczności. Z wiekiem następuje obniżenie syntezy endogennego kolagenu następuje jego uszkodzenie i utrata, odnowa komórek spowalnia. Czynnikami sprzyjającymi spadkowi ilości i obniżeniu wytrzymałości naturalnego kolagenu są m.in.: promieniowanie UV, palenie tytoniu, zaburzenia hormonalne, narażenie na oddziaływanie substancji toksycznych, uwarunkowania genetyczne. Wszystkie te czynniki powodują powstawanie reaktywnych form tlenu (wolnych rodników) degradujących strukturę włókien kolagenowych.
SKŁADNIKI AKTYWNE: Kolagen rybi, olej z kiełków pszenicy, L-cysteina, witamina C (kwas L-askorbinowy), substancja zagęszczająca: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, kwas hialuronowy, lecytyna sojowa, witamina E (D-alfa-tokoferol), mieszanka karotenoidów wyekstrahowana z kwiatu aksamitki, witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny, witamina B2 (ryboflawina), witamina D z lanoliny (cholekalcyferol), otoczka kapsułki: (substancja wiążąca: hydroksypropylometyloceluloza), (naturalny barwnik: koncentrat marchewkowy).
SPOSÓB UŻYCIA: Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1,5 miarki raz dziennie. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Sposób przygotowania: 1,5 miarki proszku rozpuścić w ok 200 ml chłodnej wody. Dokładnie wymieszać.