Wyniki wyszukiwania
-
EcoBlik KOPER WŁOSKI OWOC Herbatka ziołowa (Foeniculum Vulgare Mill.)
Koper włoski, zwany również jako fenkuł włoski, koper słodki – gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych. Swoim właściwościom leczniczym już dawno znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej. W starożytnej Grecji i Rzymie stosowano go przeciw kolkom, bólom głowy i w chorobach skóry. Podobno gladiatorzy tuż przed walką nacierali swoje mięśnie wyciągiem z nasion fenkułu, gdyż wierzyli w ich wzmacniające działanie. W medycynie ludowej koper włoski wykorzystywany jest za działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwskurczowe, uspokajające i wykrztuśne. Koper włoski działa wiatropędnie, pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego, jest więc świetnym remedium na problemy z trawieniem. Napar z kopru włoskiego podawany jest też niemowlętom cierpiącym z powodu bolesnych kolek. Zawarte w koprze włoskim substancje mają właściwości rozkurczowe i przeciwbólowe i świetnie złagodzą ból brzucha. Koper włoski wspomaga apetyt i trawienie, wspiera zdrowie przewodu pokarmowego a także pomaga w utrzymaniu komfortowego cyklu miesiączkowego. Poza tym wspomaga produkcje mleka matki oraz ma kojący i przyjemny wpływ na gardła.
100 g.